CWO

Het CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Alle zeil- en roeidiploma’s die je bij de Watergeuzen kunt halen worden uitgegeven door het CWO. Een CWO-diploma is overal in Nederland geldig. Kijk hier voor meer informatie deze commissie.

Bij de Watergeuzen kun je vele CWO-diploma’s halen. Voor het roeien kennen we Roeien I/II en Roeien III. Voor het zeilen kun je Kielboot I, Kielboot II en Kielboot III halen. Ook zijn er motorbootdiploma’s Buitenboordmotor I, II en III (M1).

Een diploma bestaat altijd uit een deel praktijk en een deel theorie. Elk jaar krijg je de kans om theorielessen te volgen. Aan het eind is er een theorie-examen. Als je dit examen haalt mag je op voor het praktijkexamen. Haal je dat ook, dan krijg je een CWO-diploma. Daarbij hoort ook een insigne voor op je blouse. Wat je precies moet kunnen vind je in de CWO-eisen.

Onze lelievletten vallen onder Kielboten. Je kunt bij ons de volgende diploma’s halen:

Roeien I/II: voor 1e jaars Zeeverkenners

Om veilig en goed te kunnen roeien is het wel zo handig als je weet hoe alles werkt. Roeien I/II is speciaal voor jongere Zeeverkenners zodat zij de commando’s van hun Kwartiermeester of Bootsman op kunnen volgen. Voor Roeien I/II moet je een theorie- en een praktijkexamen doen, deze worden op de groep zelf afgenomen.

Roeien III: voor 2e jaars Zeeverkenners

Bij Roeien III gaan we in op de verschillende manoeuvres en manieren om aan te leggen. Ook komt er meer theorie bij kijken. Met het diploma Roeien III mag je namelijk overal varen. Lichten, seinen en de vaarregels: je moet ze allemaal kennen. Het theorie- en praktijk examen wordt afgenomen door de Nautische Technische Commissie van de Admiraliteit Zeeuwse Stromen.

Kielboot I: voor 3e jaars Zeeverkenners

Bij Kielboot 1 leer je de basisvaardigheden van het zeilen: hijsen en strijken, koersvaren, goede zeilstanden, overstag gaan, gijpen, schiemannen en (onder begeleiding) aanleggen op hogerwal. Hier wordt de basis gelegd voor je verdere zeilcarrière bij de Zeeverkenners.

Kielboot II: voor 4e jaars Zeeverkenners

Bij het programma van Kielboot II gaan we een stapje verder. Je gaat dieper in op manoeuvres zoals een zelfstandige aanleg op hogerwal en een man-over-boord manoeuvre. Natuurlijk duiken we ook iets dieper in de theorie. Belangrijk is dat je door herhaling en oefening ervaring krijgt in het zeilen.

Kielboot III: voor 4e jaars Zeeverkenners

Het Kielboot III programma is gericht op het zelfstandig varen. We perfectioneren alle vaardigheden van Kielboot I en II. Verder is bij Kielboot III de organisatie aan boord een aandachtspunt. Je moet weten hoe je moet handelen in situaties zoals aanleggen aan lagerwal en ankeren op open water. Wanneer je aan alle eisen van dit niveau voldoet kun je zelfstandig varen en weer aanleggen. Je hebt dit diploma nodig om Bootsman te worden.

Zeilinstructeur worden (16+)

Als je zelf zeilles wil gaan geven kun je op een zeilschool CWO kielboot IV halen en een zeilinstructeurscursus doen. Je wordt dan ZI2 en mag dan onder begeleiding kielboot I en II lesgeven. Als je een aantal jaar ervaring hebt word je ZI3, met dit diploma mag je zelfstandig kielboot I, II en III lesgeven. Kijk bij zeilschool voor meer informatie.