Leiding

Leidingteam

Scouting de Watergeuzen is een vereniging die volledig op vrijwilligers draait. De wekelijkse spelinvulling is de belangrijkste taak van de leiding en zij zorgen ervoor dat de jeugdleden elke week spetterende activiteiten kunnen beleven. Altijd in een vooraf gekozen thema, actueel, avontuurlijk, uitdagend of leerzaam. Per speltak is er een leidingteam dat verantwoordelijk is voor het spel, een activiteit, een kamp, etc. en welke wordt aangestuurd door de speltakleider. Op dit moment bestaat het totale leidingteam uit 20 Oppers en 7 Stuurlui. De Schipper is eindverantwoordelijk en legt samen met de leiding verantwoording af aan de Groepsraad.

Het leidingteam komt meerdere keren per jaar bijeen in de Leidersraad en vergadert o.a. over de jaarplanning, grote activiteiten als Sint Joris, Overvliegen en kampen, maar ook over financiële acties en bijvoorbeeld het onderhoud van de vloot. Je bent dus écht niet alleen maar bezig met broodjes bakken en knopen leggen, maar je bent een belangrijke spil in het team. Je kunt al vanaf 18 jaar aspirant leiding worden bij onze groep en zo door groeien tot ervaren leiding bij de Watergeuzen.

Scouting Vlissingen

Leiding worden?

Waarom je leiding bij scouting zou worden? Omdat scouting hartstikke cool is! Je bent écht niet alleen maar bezig met broodjes bakken en knopen leggen, maar je doet wat je zelf leuk vindt! Je kan je programma en de activiteiten zo gek maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een speurtocht, zeilwedstrijd, knutselochtend, themaopkomst of een middag naar het zwembad. Scouting biedt je een heel mooie omgeving om (re)creatief bezig te zijn, maar ook om jezelf verder te ontwikkelen. Je leert activiteiten organiseren, er zijn diverse cursussen die je kunt volgen, je leert goed samenwerken met anderen en je creativiteit wordt verbeterd. Het is dus niet voor niets dat vrijwilligerswerk en scouting enorme pluspunten op je CV zijn!

Zoals beschreven zijn de activiteiten die je kunt doen binnen scouting heel divers waardoor er voor iedereen wat wils is. Ben je creatief en kun je goed verhalen schrijven? Sluit je aan bij de PR-commissie! Ben je technisch en werk je graag met je handen? Het bestuur is altijd op zoek naar extra handen. Werk je graag samen met kinderen? Word leiding of organiseer - af en toe - een leuke (groeps)activiteit. Ben je organisatorisch sterk? Vervul een bestuursfunctie. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, de enige beperking ben je zelf!

Durf je deze uitdaging aan? De Watergeuzen hebben plaats voor enthousiaste jongens en meiden van minimaal 18 jaar die zich als vrijwilliger willen inzetten voor het spel van Scouting. Ben je geïnteresseerd, surf dan verder rond op deze site of kom eens een kijkje nemen op zaterdag!

Scouting Academy

Wanneer je als staflid bij de Watergeuzen de verantwoording hebt voor het begeleiden van een groep kinderen moet je als vrijwilliger wel wat kunnen. Daarom volgt iedere leidinggevende bij onze groep verplicht een basiscursus, heeft regelmatig een vervolgtraining en wordt bijgeschoold en gecoacht op de vaardigheden voor het werken met kinderen en jongeren. Programma’s maken, begeleiden en leiding geven, kampeervaardigheden en omgaan met intimiteit en probleemgedrag horen daar absoluut bij. Scouting Nederland heeft hiertoe het programma Scouting Academy opgezet.

Leren is bij Scouting gericht op de persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de leden voldoende deskundigheid hebben om de verschillende functies binnen Scouting te kunnen vervullen. Deze deskundigheidsbevordering en leren in het algemeen is samengevoegd binnen Scouting Academy. Daarbij wordt uitgegaan en gebruik gemaakt van de competenties die een vrijwilliger al bezit. Zo worden competenties, opgedaan buiten Scouting, ingezet. Maar de competenties opgedaan bínnen Scouting kunnen nu ook worden vertaald náár buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat vrijwilligers zaken twee keer moeten leren. Dat leren kan overigens op verschillende manieren. In de praktijk bij de eigen scoutinggroep, via training of workshop en in de toekomst ook via e-learning.