Nummer 70 op het droge

Van wachtschip naar clubgebouw

Op 7 oktober 2021 is ons wachtschip de Nummer 70 uit het water gehesen door Sarens Nederland. Inmiddels ligt zij op haar nieuwe ligplaats, gelegen tussen de monding van het Kanaal door Walcheren en de tweede Binnenhaven. 

Het schip krijgt hiermee een nieuw leven: het wordt een (club)gebouw! Dit realiseren lukt ons niet alleen, maar doen we met hulp van vrijwilligers, sponsoren en andere mensen die onze vereniging een warm hart toedragen. Kijk de korte aftermovie hieronder terug.

Totstandkoming verhuizing

De groep is gehuisvest op een voormalig binnenvaartschip, de Nummer 70, dat is gebouwd in 1928. Het schip is dé uitvalsbasis voor jongens en meiden van 10-18 jaar. Ze beleven er allerlei avonturen te water, krijgen roei -en zeilles, doen de gekste spelen en leren omgaan met boten, verantwoording en elkaar. Van jong tot oud(er) vinden kinderen aan boord van de Nummer 70 een veilige basis om zich te ontwikkelen maar vooral zichzelf te kunnen zijn en te blijven. Het is natuurlijk fantastisch om als waterscoutinggroep een echt schip als clubhuis te hebben! De vereniging werkt er hard aan om het te behouden. Het is noodzakelijk dat het schip regelmatig gedokt wordt voor onderhoud, maar het is de afgelopen jaren steeds lastiger en kostbaarder geworden om haar goed te kunnen onderhouden.

Samen met de gemeente Vlissingen en Buro MA.AN uit Rotterdam is een stappenplan gemaakt om het schip op het droge te zetten en het maatschappelijk in te passen naast de Lasloods, bunker en stichting behoud Hoogaars. Zo behouden we haar minimaal de komende 30 jaar. Want De Watergeuzen verdienen, als grote en actieve jongerenorganisatie van Vlissingen, een duurzaam en betrouwbaar clubgebouw.

De verbouwing

Om tot een veilig en duurzaam gebouw te komen zijn meerdere aanpassingen nodig. Zo moet er een nieuwe water- en elektra aansluiting komen en zijn nieuwe deuren nodig in de romp van het schip. De huidige energievoorziening is niet meer van deze tijd en zal verduurzaamd moeten worden. De locatie op de kant biedt ook kansen om het schip goed te onderhouden en in de toekomst uit te bouwen. Hieronder een opsomming met de belangrijkste en meest urgente werkzaamheden:

Werkzaamheden Doel
Toegangsdeur maken in de romp van het schip op maaiveldniveau. Toegang schip voor iedereen.
Inrichten van meterkast en vaste wateraansluiting, i.p.v. walstroom en waterbunker. Huisaansluiting water en elektra.
Toiletvoorziening maken aan boord met twee hygiënische toiletten. Basis sanitair op orde.
Aanpassen van CV-systeem. Verduurzaming en minder energieverbruik.

Ook je steentje bijdragen?

Wil je een steentje bijdragen aan de realisatie van ons unieke clubgebouw? Dat kan! Er zijn vele mogelijkheden om een bijdrage te leveren! Dit kan bijvoorbeeld door een helpende hand te bieden tijdens het klussen, maar ook door materiaal te doneren of een financiële bijdrage te doen. Heb je andere ideeën? Laat het dan vooral weten. Alleen samen maken we dit tot een succes!

Help met klussen

Nu het schip op het droge ligt zijn er meerdere klussen die door vrijwilligers opgepakt kunnen worden. Meld je aan voor de speciale WhatsApp-groep (met de knop hieronder) en we houden je op de hoogte van concrete klussen en klusmomenten. Wij waarderen je inzet! Kom je je handen uit de mouwen steken? Dan wordt er uiteraard ook gezorgd voor de inwendige mens! Daarnaast is het gewoon leuk en gezellig!

Doneer materiaal

Op dit moment zijn wij nog op zoek naar verschillende materialen. Te denken valt aan: sanitair, deuren voor toiletgroep, elektro- en installatiemateriaal en een warmte-installatie. Ben of ken je iemand die ons (tegen gereduceerd tarief) van materialen kan voorzien? Laat het ons dan weten.

Wat krijg je ervoor terug?

Allereerst wordt je bijdrage aan de realisatie van het nieuwe clubhuis enorm gewaardeerd. Mede door je bijdrage kunnen de huidige activiteiten de komende tientallen jaren blijven doorgaan! Daarnaast krijgt ons unieke wachtschip als gebouw een nieuw leven. Daarbij maakt de Nummer 70 onderdeel uit van de Nederlandse geschiedenis met in het bijzonder van defensie in én na WOII. Het geeft op deze manier invulling aan de inrichting van de openbare ruimte die perfect past bij de uitstraling van het gebied en de historische omgeving van de bunker en de Lasloods.