PolyPIM

De PolyPIM is de motorsloep van de vloot van de Watergeuzen. Beroemd om de Anton Pieck-achtige uitstraling en voorzien van nostalgisch luchtgekoelde motor Samofa SH88.

Historie

De ouwe opduwer van de Schelde in Vlissingen deed jaren dienst als werkboot in en rond het dok. In moderne tijden in onbruik geraakt en vervolgens het verzoek of de Watergeuzen deze niet willen hebben? Het was inmiddels 1986 en van het bootje was enkel de ruwe vorm nog herkenbaar. Oppers en stuurlui maakten dit verwilderde bootje weer tot een leuk sloepje genaamd PolyPIM. De Periclum in Mora. En dan van polyester. Even het vliegwiel tornen, gangmaken, krachtzetten en decompressieklepje omzetten. Hij staat aan! (schepen en bootjes zijn vrouwelijk, krachtige motoren mannelijk)

Specificaties

Bouwjaar: eind ‘60
Lengte: 5,00 m
Breedte: 1,80 m
Diepgang: 0,60 m
Kruiphoogte: 0.85 m
Gewicht: 500 kg
Motor: Samofa SH88
Vermogen: 11.5 PK
Schroef: 3 blads, rechts

Over de motor

Type:  1 cilinder 4 takt, luchtgekoeld, een droge uitlaat bekend van het mooie plop-geluid, overstemt door de rauwe dieselslag. Herkenbaar geel geschilderd; een fijne Scheldekleur waarschijnlijk... Merk:  Samofa SH88. Onder licentie gebouwd van Hatz.

Motornummer: 87278
Epk: 8.25
Omw/min. 1800
Bouwjaar: 1975
Keerkoppeling: Samofa K82, Nummer ?
Reductie: 2 : 1

In 2007 vervangen door een ouder exemplaar uit Alkmaar vanwege een scheur in de kop. Het groene exemplaar heeft daar gedraaid in een praam, met omgedraaide keerkoppeling. Inmiddels bij ons blauw geschilderd.

Motornummer: 87124
Epk: 11.5
Omw/min. 2500
Bouwjaar: 1973
Keerkoppeling: Samofa K82, Nummer 24
Reductie: 2:1

Diverse watergeuzen hebben zich om haar bekommerd, nog meer hebben er uren mee gevaren.

Enkele liefhebbers knutselen er graag aan en zorgen dat wat anderen vakkundig slopen, weer maken als nieuw. Zo om de 5 jaar een grote beurt of restauratie; altijd wat bodywork aan het polyester en houtwerk.

De Samofa doet het altijd, behalve ...
- als er te snel veel hoge toeren worden gemaakt.
- als het erg koud is en er toch startspray wordt gebruikt.
- als de motor wordt opengehaald om te kijken waarom die het eigenlijk zo goed doet.

Restauratie 2013

In 2013 was het weer zover; buiten het normale botenonderhoud om de hoogste tijd om wat vervangingswerk uit te voeren. Hiertoe o.a. : vervangen boeisel en voordek, polyester reparaties binnenzijde, romp en boeisel. Een 5 laags 2-componenten verfsysteem, opstelling motorsteunen vervangen door 2e hands Vetus K75 steunen. Blokken verlaagd, balk ingeslepen en vervangen rubbers koppelingsstuk schroefas. Cilinderkop van originele motor 87278 overgezet, kop geglaspareld en kleppen mechanische geslepen en ingeslepen.

Geconstateerd dat compressie nagenoeg ontbreekt en de motor nog eens wat verder onderzocht en opengehaald. De inmiddels ovale cilinderwand opgeboord en gehoond en een verse zuiger met tevens nieuw lagerwerk geplaatst. Nu heeft het ook weer zin om de fijnafstelling van het loodzware vliegwiel en brandstofpomp uit te voeren. Nog even een laatste likje stevige verf en.... ja: bababababaBAMBAMBAMbam!